De ce?
Prin video-uri atragem Atenția prospecților. Cumva, nu știm de fiecare dată cum, dar ne luptăm cu încăpățânare, să provocăm Intenția lor. Apoi ne dorim să trezim în potențialele companii cu care vom lucra Dorința de a cumpăra de la noi. De ce? În esență, ne dorim prospecți calificați = adică acele companii pentru care produsul nostru contează atât de mult încât vor cumpăra și ne vor lăsa și nouă profit. Avem nevoie doar de companiile care cumpără de la noi în cel mai scurt timp și cu care putem realiza o tranzacție câștig-câștig. Un video bun, vom vedea, ne ajută la conversie.
Filmulețele au de a face cu clientul, dar și cu compania noastră. Cum?
De cele mai multe ori timpul nu este în favoarea noastră. Și atunci pentru noi e mai ieftin ca un client să se uite la o înregistrare fără să fim de față. Să ne gândim la pașii care au loc: odată cu vizionarea unui video, clientul își face singur vânzarea, atunci când noi, cine știe, suntem în concediu, facem ce ne place sau poate chiar ne încărcăm bateriile. Pentru noi e greu să ne sincronizăm programul cu atât de mulți oameni. Aici intervine un filmuleț, care poate fi vizionat la orice oră din zi sau noapte. Ce ne-am face dacă ar fi să avem tranzacții cu companii care sunt în diferite fusuri orare? De cele mai multe ori vedem că un video, ascultat în liniște, fără presiunea vânzătorului, unește mai rapid inovația produsului nostru, cu nevoia lui. Pe de altă parte, se pare că un video este perceput ca fiind mai profesionist.
Automatizarea
Suntem pasionați să facem lucrurile să meargă fără limitarea noastră. Oricât de buni credem că am putea ajunge, suntem o limitare pentru planurile noastre, visurile noastre, viziunea noastră. Videourile rămân. Sunt varianta cea mai activă prin care cineva ne poate urmări, vedea, auzi, chiar când nu suntem de față. Vedem că uneori așteptăm o reacție la un video făcut de noi, dar, din partea prospectului, vine o altă reacție, mai bună, pe care nu am așteptat-o și pe care, prin prezența noastră, am neutraliza-o fără să ne dăm seama.
Ce ne motivează?
Informația din video nu are nevoie de repetiție. Pentru noi, cei care construim video-ul, pare simplu, dar pentru cel care aude, prima dată, e uneori mai complex. Are nevoie să audă de mai multe ori un mesaj. Un video ne dovedește din nou că repetiția este mama învățări, fără să fim noi de față și să ne încărcăm negativ că spunem ceva, dar prea puțini sunt atenți. Un video ne ajută prin tot fluxul procesului, practic ne face prezenți în mai multe relații, fără măcar să plătim prețul de a fi acolo nici măcar o secundă.
Costuri
Orice lucru ne costă, ne cere timp. Pentru un video vom vedea că ne va fi destul: 30 de minute ca să scriem un script, 60 minute ca să înregistrăm 10 minute de video, 60 de minute ca să edităm și finisam înregistrarea. Apoi îl încărcăm pe o platformă și… gata. Nu ne mai întoarcem la el. Sunt alții care îl pot finaliza, promova și face rentabil fără ca noi să fim de față.
Știm că pare din alte filme, uneori. Dar să nu uităm, oamenii sunt atrași de oameni care sunt ca ei: imperfecți. Nu suntem atrași plătiți să spună ce vrea furnizorul. Sugestia noastră este să facem videouri imperfecte cu perseverență. Ulterior vom vedea că oameni ne apreciază așa cum suntem. Să nu ne blocăm în perfecționism, să ne dăm voie să greșim. Apoi putem corecta și, cu siguranță, vom progresa.
Commentaires