top of page

Cum triem rapid candidații? Interviul de screening

Cu toate informațiile care există acum despre redactarea unui CV, s-ar putea să primești o mulțime de CV-uri care sună și arată bine. În consecință, prea mulți antreprenori irosesc prea mult timp în interviuri cu persoane care nu ar fi trebuit să treacă de un triaj preliminar. Din atâtea CV-uri promițătoare, cum știi care sunt persoanele care merită investiția de timp și care trebuie eliminate rapid din listă, pentru că nu se potrivesc cu rolul?

Îți propunem un instrument simplu, care te ajută să treci dincolo de aparențe: interviul de screening.

Scopul acestui interviu este de tria candidații, pentru a elimina rapid persoanele care nu se potrivesc profilului căutat. Din acest motiv, recomandarea noastră este să desfășori acest interviu întotdeauna la telefon și să aloci un interval de 30 de minute. Focalizarea ta este pe verificarea unor criterii cheie și nu pe cunoașterea în profunzime a unui candidat. În cazul în care îți dai seama că persoana nu se potrivește cu profilul pe care îl cauți, treci mai repede prin întrebări și încheie interviul.

Solicită răspunsuri specifice. Nu te mulțumi cu generalități. Cere exemple concrete. Nu accepta puncte slabe deghizate în calități (de exemplu: Defectul meu este că lucrez prea mult.)

Notează răspunsurile candidatului, cel puțin cuvintele cheie. La finalul interviului folosește-te de notițe pentru a evalua cât mai obiectiv candidatul pe baza scorecardului.



Ce câștigi dacă folosești un interviu de screening?

Timp. Interviul de screening este un instrument eficient, care te ajută să elimini rapid de pe listă candidații mediocri. În felul acesta câștigi timp pe care îl poți folosi pentru cunoașterea candidaților potriviți.

Confort și siguranță. Interviul de screening este unul structurat, adică adresezi același set de întrebări, în aceeași ordine, fiecărui candidat. Astfel te poți concentra pe candidat și răspunsurile acestuia, fără să ai stresul formulării întrebării următoare.

Experiență în luarea deciziilor de personal. Prin repetarea procesului îți vei dezvolta abilitatea de a adresa întrebări, de a obține răspunsuri relevante și de decide care sunt candidații potriviți pentru tine.

Obiectivitate. Candidații sunt comparați pe baza acelorași criterii și nu pe niște impresii subiective. În consecință, deciziile tale vor fi mai corecte.

Chiar dacă miezul interviului constă în întrebările pe care le adresezi, munca nu se termină odată cu încheierea discuției telefonice. Acordă atenție deosebită etapei de evaluare, de la finalul fiecărui interviu. Elimină candidații la care observi o diferență mare între abilități și scorecard, care nu au dat răspunsuri concrete și care nu sunt interesați de elemente cheie pentru rolul pe care tu vrei să angajezi.

Mergi mai departe cu candidații care au un nivel ridicat de potrivire cu scorecardul și față de care simți un entuziasm la gândul că ați putea lucra împreună.

Pentru aceștia îți vom prezenta săptămâna viitoare interviul focalizat pe persoană.


9 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page