top of page

Mic dejun cu antreprenorii #1



De unde știi dacă ești la locul potrivit?


Când sunt întrebat cum să angajez le spun antreprenorilor că, atunci când angajează, au nevoie să răspundă la două întrebări în dreptul candidaților: Este omul potrivit pentru firmă? și Omul este potrivit pentru post?


Problema este că în ultima vreme a mai apărut o întrebare: și dacă vine pandemia? Sau dacă vine războiul?










Când mă gândesc la antreprenoriat am în mine imaginea escaladării unui munte. Ceea ce mă lămurește destul de mult. De ce? Păi atunci când escaladezi un munte ai nevoie să fii pregătit pentru orice condiții de mediu. Și, mai mult, este exact ca în pandemie: azi totul mergea strună, mâine toți suntem obligați să stăm în casă. Sau ca în război: azi faci planuri despre cum îți vei renova casa, mâine lași totul în urmă. Privești doar în față și cauți soluții să îți salvezi familia și viața. La fel este și cu muntele: schimbări radicale și rapide.




Nu știu cum ești tu, dar eu am nevoie destul de des să răspund în dreptul meu la această întrebare: sunt la locul potrivit?




Pentru aceasta am pus pe foaie un tabel. Capul de tabel începe cu activitățile pe care le vei enumera în prima coloană și continuă cu câteva teme: semnificativ, dezvoltare personală, învățare, recunoaștere și responsabilități noi.


Pe prima coloană scrie activitățile pe care vrei să le analizezi, iar apoi în dreptul fiecărei activități răspunde cu următoarele calificative la întrebările din capul de tabel:


+


dacă acea activitate este valoroasă pentru tine, raportat la tema din coloană


+-


dacă acea activitate este uneori valoroasă, alteori nu prea, raportat la tema din coloană


-


dacă acea activitate nu te ajută la temele din tabel


Totalul plusurilor completate în tabel în dreptul fiecărei activități îți va sugera la ce activitate te potrivești cel mai bine. Îți sugerez să iei în calcul primele trei (prima din trei sau primele două din cinci sau primele trei din șapte) și să faci o prioritate din ele. Iar totalul plusurilor în dreptul temelor, de pe ultimul rând, îți vor spune care temă te motivează cel mai mult.


Să îți dau un exemplu:


Concluzie:


  • Ar trebui să mă focalizez pe manager vânzări și

  • Mă motivează să învăț.

Este doar un exemplu ca să pot fi mai explicit. Încearcă și tu acest exercițiu. Nu te frământa prea mult cu răspunsurile, pune plusuri sau minusuri intuitiv. Până data viitoare


Manageriază sistemic,



Claudiu Budean


www.faptenuvorbe.ro

72 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page