top of page

Procesul prin care construiești un Scorecard


Schițezi un anunț de angajare... ai nevoie rapid de un om, nu ai timp să compui. Faci copy-paste de pe alte 2-3 anunțuri care ți se par relevante si postezi. Începi să intervievezi candidați. Nu ești convins că acest candidat este chiar ce ai tu nevoie, dar te seduce prin faptul că știe să lucreze bine în Excel. A lucrat și cu CRM. Vorbește fluent italiană și poate cândva îți va fi de folos. S-a ocupat de postări pe conturile de social media ale firmei în care a lucrat ultima dată și asta pare interesant. Citește cărți, deci trebuie să fie un om educat. Îți zice că face sport de performanță, deci trebuie să fie disciplinat. Cu atâtea atuuri, sigur vei găsi ceva de făcut pentru el. Sau poate chiar va acoperi mai multe goluri... și plin de speranță îl angajezi.

Doar că la scurt timp, îți dai seama că acest om bun la toate, pe care îl plătești mai mult decât ți-ai propus (că doar știe multe), nu are rezultatele de care ai tu nevoie.

Cum ai ajuns în situația aceasta?

Ai angajat o persoană fără să fie clar nici pentru tine, nici pentru ea, care sunt rezultatele așteptate și responsabilitățile implicate de rol. Ca și cum ai fi început o construcție fără un proiect de arhitectură.

Ce problemă rezolvă un Scorecard?

Neclaritatea cu privire la rezultatele așteptate pe un rol și competențele necesare generării acestora duce la greșeli costisitoare în angajare. Un Scorecard pentru rolul pe care faci angajări:

  • Te păzește de capcana angajării generalistului, a omului bun la toate, în locul specialistului care poate genera exact rezultatele de care ai tu nevoie.

  • Te scutește de irosirea timpului cu triajul unui volum mare de candidați, din care mulți sunt nepotriviți pentru rol. Definirea unui post prin prisma rezultatelor asigură preselecție naturală a candidaților. Cei mediocri sau slabi vor fi descurajați să aplice.

  • Te protejează de tentația de a angaja o persoană competentă, dar nepotrivită culturii organizației. Deși la început ți se pare că poți trăi cu un astfel de obstacol, un asemenea angajat poate distruge bucată cu bucată ceea ce ai construit tu (ex. vânzător lipsit de integritate).

În ce fel rezolvă un Scorecard aceste probleme?

Scorecardul leagă teoria strategiei de realitatea execuției. El traduce planul de afaceri în rezultate clare pentru fiecare rol. Când oamenii înțeleg ce se așteaptă de la ei își asumă responsabilitatea pentru rezultatele lor.

Care sunt beneficiile unui scorecard?

Scorecardul este un plan pentru succes. Oferă o imagine clară a rezultatelor pe care trebuie să le atingă o persoană. Nu este o fișă de post. Este o formulare concisă a scopului rolului (de ce există acel rol), un set de rezultate măsurabile (ce trebuie să livreze angajatul) și competențele care definesc o muncă bine făcută (cum trebuie realizate sarcinile).

Scorecardul asigură claritate atât pentru managerul responsabil de angajare, cât și pentru candidații care aplică.

Creează un scorecard pentru fiecare rol din firma ta. Un punct bun de pornire este rolul pentru care dorești să angajezi o persoană.





Următorul pas este să ajungem la candidații relevanți. Unde găsim angajații potriviți? Acesta este subiectul pe care îl vom aborda săptămâna viitoare.



11 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page