top of page

Secretul nr 13: Recrutare și Selecție Atente pentru Echipele Autonome

Te salut, 

Azi îți voi împărtăși secretul nr 13 al echipelor autonome: recrutare și selecție realizată cu atenție. 

Succesul echipelor autonome depinde în mare măsură de selectarea membrilor potriviți. Un proces de recrutare și selecție atent conceput poate identifica candidații care posedă abilitățile, experiența, valorile și caracteristicile necesare pentru a contribui semnificativ la echipă.

Criterii cheie de selecție:

 • Abilități și experiență: Asigură-te că potențialii membri ai echipei au abilitățile și experiența necesare pentru a-și îndeplini sarcinile cu succes.

 • Orientare spre soluții: Caută indivizi care pot identifica probleme, pot genera soluții creative și pot pune în aplicare planuri eficiente.

 • Independență: Selectează candidați care pot lucra independent, dar care pot colabora eficient și cu ceilalți membri ai echipei.

 • Dorință de învățare: Alege indivizi cu o dorință puternică de a învăța și de a se dezvolta continuu, pentru a se adapta la noile provocări și oportunități.

 • Alinierea valorilor: Asigură-te că valorile candidaților sunt aliniate cu valorile echipei și ale organizației.

 • Capacitatea de comunicare: Selectează indivizi care pot comunica eficient atât oral, cât și în scris, pentru a facilita colaborarea și schimbul de informații.

 • Spirit de echipă: Alege candidați care sunt orientați spre echipă, capabili să construiască relații pozitive și să contribuie la un mediu de lucru colaborativ.

Strategii de recrutare și selecție:

 • Definește clar profilul candidatului: Stabilește clar abilitățile, experiența, valorile și caracteristicile necesare pentru succesul în echipă.

 • Utilizează o varietate de metode de recrutare: Anunțuri de angajare, recomandări, rețele sociale, târguri de carieră etc.

 • Efectuează interviuri structurate: Utilizează un set de întrebări standardizate pentru a evalua toți candidații în mod imparțial.

 • Evaluează abilitățile practice: Include sarcini practice sau proiecte de evaluare pentru a testa abilitățile și experiența candidaților.

 • Verifică referințele: Obține referințe de la foști angajatori sau profesori pentru a evalua performanța anterioară a candidaților.

 • Implică membrii echipei în procesul de selecție: Oferă membrilor echipei existente oportunitatea de a evalua candidații potențiali pentru a se asigura că se potrivesc cu cultura echipei.

Exemplu de recrutare și selecție atentă pentru o echipă autonomă:

O echipă de dezvoltare software caută un nou inginer software. Ei definesc clar profilul candidatului, specificând abilitățile tehnice necesare, experiența relevantă și caracteristicile dorite. Utilizează o varietate de metode de recrutare pentru a ajunge la un grup larg de candidați. Efectuează interviuri structurate care includ întrebări tehnice și de comportament, precum și o sarcină practică de programare. Obținereferințe de la foștii angajatori ai candidaților. Implică membrii echipei existente în procesul de selecție, organizând o sesiune de interviu cu candidații finali.

Sfaturi suplimentare:

 • Fii transparent cu privire la procesul de recrutare: Explică clar candidaților etapele procesului de recrutare și așteptările tale.

 • Oferă feedback prompt candidaților: Informează candidații cu privire la rezultatul selecției lor în timp util.

 • Construiește relații cu candidații calificați: Chiar dacă nu sunt selectați imediat, menține contactul cu candidații calificați pentru oportunități viitoare.

Recrutarea și selecția atentă sunt esențiale pentru construirea echipelor autonome de succes. Investiția de timp și efort în identificarea candidaților potriviți poate duce la o echipă coezivă, performantă și care contribuie semnificativ la obiectivele organizației.

Claudiu Budean 

PS: În data de 15 Mai 2024 organizez un Masterclass LIVE Gratuit despre "Devino lider cu obiective ambițioase, nu angajat în propria companie."


2 afișări

Comments


bottom of page