top of page

Management sistemic #9

Osteneala proceselor.

De ce totuși nu am luat decizia să elimin confuzia și haosul? Să recapitulez. Obiectivul meu: să umblu în claritate. Claritatea este opusul confuziei și cauză pentru ordine. Pentru a umbla în claritate am două condiții de îndeplinit:

  1. să aduc claritate la nivel personal

  2. și să aduc claritate la nivel de echipă.

Prezumțiile de la care pornesc sună cam așa:

  1. dacă mie personal nu îmi sunt clare lucrurile, nu am nici o șansă să clarific procesele pentru cel de lângă mine, și

  2. procesele și măsurarea lor mă aduc în realitate și mă ajută să găsesc cauza. Dacă clientul nu cumpără și arăt cu un deget spre el, am nevoie să fiu atent că patru degete sunt de fapt îndreptate spre mine.

Nu putem lua decizia de a cumpăra în locul clientului, dar noi suntem datori să facem toate procesele prin care să aducem claritate și clientul poate lua o decizie. Conflictele pe care le trăiesc, atunci când trebuie să mă mișc din loc și să aduc claritate, chiar dacă nu sunt neapărat conștient de ele, s-ar putea să fie cam așa: Uneori am impresia că îmi este mai ușor să trăiesc consecințele confuziei și haosului, pentru că sunt mai obișnuit să reglez efectele, decât să planificăm bine cauzele și apoi să mă pot bucura de reușită. Poate chiar îmi place să fiu un mic dumnezeu, să mi se spună ce tare sunt, că totul depinde de mine. Lipsa de claritate mă încurcă când vizualizez pașii pe care trebuie să îi deleg pentru a ajunge la un rezultat. Nu știu care este procesul critic și acesta aduce tensiune în echipă pentru că nu știu dacă de rezultatul respectiv trebuia să fie angajatul responsabil sau sunt lucruri care depind și de client. Nu știu ce să număr. De cele mai multe ori sunt confuz și atunci nici nu văd realitatea de propria imaginație. Din păcate am ajuns să numesc confuzia claritate și claritatea confuzie. Dar, procesul este ca o stâncă pe care dacă îți construiești afacerea poți face față la intemperiile din crizele financiare. La fel, doar prin procese poți rezolva agitația cauzată de aceștia mai tineri. Care nu mai așteaptă 10 ani să performeze pe un post, ci vin și, dacă nu ajung la performanța bunicului după 6 luni, își dau demisia. Așa că nu mai amâna, ia decizia azi să scrii procese.

20 views
bottom of page