Creșterea unei companii este dependentă de:
oameni potriviți,
procese care să permită scalarea și
bani care să susțină dezvoltarea.
Sistematizarea companiilor românești este o problemă actuală pe care majoritatea companiilor nu știu de unde s-o apuce. În aceste sens am început cu secvența de emailuri despre procese.
Dar ne lovim de o altă problemă: procese fără oameni care să le scrie și să le execute înseamnă faliment.
Raportul industriei de recrutare din România publicat de ejobs.ro susține că noul termen cu care ne-am împrietenit în 2022 a fost demisionarea tăcută (quiet quitting). Un soi de plafonare a angajaților bazată pe decizia de a nu face mai mult decât este trecut în fișa postului (https://www.ejobs.ro/static/resurse/Review-and-Trends-2023.pdf). Această atitudine a angajaților asociată cu neclaritatea managerilor în ce privește rezultatele așteptate de la un candidat, fluxul redus al candidaților pentru un anumit rol, utilizarea de strategii improvizate de selecție sau incapacitatea de a atrage și păstra candidați valoroși, duc la eșecuri din ce în ce mai mari în deciziile de angajare.
Si atunci, ce șanse avem să angajăm acele persoane, care nu își bifează doar fișa postului, ci au rezultate cu adevărat extraordinare?
Aceste realități ne-au determinat să alocăm un e-mail special proceselor prin care ajungem la oamenii cei mai buni din piață. În următoarele 8 săptămâni, în fiecare zi de joi, vom aborda procesul de recrutare și selecție. Vom defini un sistem simplu și structurat care să ajute managerii să identifice și să angajeze candidații potriviți.
Ce problemă rezolvă un proces de recrutare și selecție (sistemic)?
Greșelile în deciziile de selecție sunt frecvente. Statisticile arată că rata de succes a angajărilor este de 50%, ca și cum deciziile de angajare s-ar lua dând cu banul. Fie pentru că nu e clar care sunt rezultatele și competențele necesare pentru performanța de top pe un post, fie pentru că managerii nu știu cum să evalueze obiectiv candidații.
Greșelile în deciziile de selecție sunt costisitoare. Valoarea medie a greșelilor de angajare este de aproximativ 15 ori salariul de baza al unui angajat, în costuri directe sau pierderi în productivitate.
În ce fel rezolvă aceste probleme un proces de recrutare și selecție (sistemic)?
O abordare sistemică a selecției:
crește semnificativ acuratețea datelor colectate cu privire la candidați și a deciziilor de angajare. Practic reușești să identifici omul potrivit pe rolul potrivit.
asigură continuitate financiară, pe de-o parte prin acuratețea deciziei legate de persoana angajată, pe de altă parte prin rapiditatea cu care un rol vacant este acoperit.
Care este soluția? Procesul prin care angajezi oameni extraordinari
În săptămânile următoare, ne vom uita în detaliu la fiecare dintre pașii acestui proces.
Comments