top of page

Management Sistemic #17

De unde ști că îți place ce faci?

Foarte mult în jurul meu aud: trebuie să îți placă ce faci. Ok, pricep. Nu știu dacă sunt și de-acord, dar să zicem.


Ce cred? Pofta vine mâncând. Și atunci întrebarea pe care mi-o pun este: Ce aș vrea să mănânc toată viața? Cum aplic la subiect? de unde ști că îți place ce faci? Pun următoarea întrebare: ce să fac să îmi placă? Poate chiar va funcționa și nu vreau să fiu într-o afacere sau slujbă pentru care aș da ’70% din potențialul meu.


Ca să răspund la întrebarea aceasta reduc fiecare idee de afaceri pe care o am sau job, la care visez, la fundament. De exemplu dacă vreau să devin transportator. Atunci jobul fundamental aici este șofatul. Deci dacă vrei să știi dacă îți place să faci o afacere în transport întreabă-te dacă ai vrea să șofezi toată viața și ai fi dispus să o faci gratis. Dacă răspunsul este da, atunci ia în calcul o afacere în transport sau un post de dispecer. Dacă nu, atunci nu învăța să șofezi că s-ar putea să îți placă, dar nu este acel ceva pentru care să pui în negoț punctele tale forte. Adică vei avea rezultate mediocre și toată viața te vei gândi: oare îmi place ce fac? Fără să schimbi nimic. Fără să faci acel ceva prin care ai ajunge la rezultate direct proporționale cu potențialul tău.


Știu e simplu. Dar nu simplist. Când mi-a venit prima dată ideea să judec așa mi s-a părut prea simplu să fie folositor. În timp am priceput că pentru orice lucru există o soluție simplă, iar procesul, prin care să implementez soluția, este complex, dar se poate. Soluțiile complicate sunt din zona abordărilor simpliste. De aceea nu ajungem niciodată să implementăm o soluție complicată, chiar dacă creierului nostru îi place să o tot întoarcă pe toate fețele. Ști de ce? Pentru că e mai comod să nu faci nimic. Foarte ciudat! În loc să facem ce ne place, ajungem să facem ceva, dar să ne tot întrebăm: oare îmi place ce fac?

Deci. Ce idei de afaceri ai? Care este jobul de bază al acelei idei?


Apoi întreabă-te: Mi-ar place să fac acel lucru toată viața? Aș face acel job de bază gratis?


Știu, vei spune că vei angaja oameni pentru ce nu îți place ție să faci. Dar cum îi vei motiva să facă ceea ce ție nu îți place?


Manageriază sistemic,

Claudiu Budean

40 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page