top of page

Management sistemic # 11

Claritate! Beneficiu No1 al Proceselor

Umblarea în claritate este un proces lung și greoi. Se bazează pe obiceiul constanței. Ține toată viața.

Ai nevoie să te detașezi și să ai răbdare ca lucrurile să crească. Imaginează-ți că ești un grădinar. Cureți pământul, te apuci de arat, brazde adânci. Apoi aștepți zăpada să mai zvânte pământul și apa să înmoaie bulgării de țărână. Discuiești, greblezi, îndepărtezi pietrele. Au trecut deja multe zeci de zile și tu încă nu te-ai apucat de semănat. Urmează să pui sămânța și să uzi. Multă muncă, transpirație, palme sparte și numai nădejde. Procesul de udare este constant și, când în sfârșit vezi primele firicele că iau viață, te întrebi: cu ce dăunători sau cu boli vine ziua de mâine.

Prețul clarității este: constanța TA. Ai nevoie să creezi un context inevitabil pe care să îl umpli cu obiceiul consecvenței. Multă consecvență, pentru că rezultatele vor veni, dar înarmează-te cu multă răbdare. Numai cu răbdare vine creșterea. Ai nevoie să crezi în principiile naturale, adică dacă ai semănat va crește. Chiar dacă nu vezi încă nimic, totuși în pământ au loc tranformări semnificative.

Un obicei pe care îl practic de peste 25 de ani este să scriu zilnic într-un jurnal. Spune-i cum vrei: free writting, oricum, dar apucă-te de scris. Pornește de la gândurile tale, de la frământările tale. Scrie pur și simplu. Vei vedea beneficiile ulterior: de la un gând care ți-a umplut peste zi tot creierul, dar, dacă l-ai așezat pe hârtie vei vedea de fapt ce gând mic și nesemnificativ. Dar tu l-ai frământat întreaga zi și te-ai pierdut în tot felul de detalii neproductive. Poate nu ai mai avut un somn odihnitor de multă vreme, te provoc totuși să îți imaginezi cum este să dormi liniștit. Vei putea face acest lucru dacă îți așterni în fiecare seară gândurile într-un jurnal.

Beneficiul cel mai mare este claritatea: în mintea ta, în acțiunile tale, în lucrurile pe care le delegi, în modelele de afaceri pe care le vei aduce în realitate… etc. Totul dintr-o proiecție vizuală asupra realități viitoare, pe care o vei putea aduce în realitate și oamenii o vor cumpăra, chiar dacă ieri a fost doar un vis.

Poate te întrebi ce are acest text cu procesele. Dacă vrei să scrii procese în companie începe cu cel mai mic proces: scrie tu într-un jurnal. Nu te apuca de scris, fără să ai obiceiul scrisului. Nu fă procese pentru alții, până când tu nu urmezi cel mai simplu process care aduce claritate: scrisul zilnic într-un jurnal.

7 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page