top of page

Management sistemic #2


Simplu!

Simplu?

Simplu.


Mi se pare foarte interesant că, atunci când începem să scriem procesele, la întrebarea: Ce faci ca să vinzi? în cazul unui vânzător, de exemplu, nu ni se răspunde cu ce a făcut ca să vândă, ci ni se dă, de fapt, răspunsul la întrebarea: ce crezi că ar trebui să faci ca să vinzi? De obicei lucrurile, care trebuie făcute ca să ajungem la un rezultat, sunt foarte puține și, chiar dacă ți se pare că exagerez, foarte simple. Dar nouă ni se pare că, dacă aliniem puține lucruri de făcut, atunci nu ne mai merităm salariul.


Rezultatul? Scriem procese (liste cu pași de făcut) amestecate cu proceduri (cum se execută pașii respectivi) foarte lungi și complexe.

Efectul? Oamenii sunt speriați de ele, când văd cât au de citit, și renunță.


Aceasta este realitatea de care m-am lovit de fiecare dată când am început să scriu procese. De aceea îți propun să documentezi fiecare proces având în minte trei cuvinte:

Simplu!

Simplu?

Simplu.


Adică?


Nu sta, scrie ce faci ca să ajungi la rezultat. E ok așa cum a ieșit procesul: lung, sofisticat, complex. Atât de demotivant încât chiar și ție ți-e greu să îl citești a doua oară. Dar, când scrii pentru prima dată procesul, ai în minte acest cuvânt: Simplu, și cu semnul ! la final. Poți chiar urla la tine, dar în interiorul tău, să nu te audă nimeni. La prima scriere caută să scrii procesul cât mai simplu.


Apoi recitește procesul și ai în minte cuvântul: Simplu, dar cu semnul? Oare chiar e simplu ? apoi rescrie, reformulează, restructurează.


Dar încă nu ai terminat. Mai citește o dată procesul și dacă la final nu ajungi la acest cuvânt: simplu, dar cu semnul de punctuație . adică, da procesul chiar este simplu, ia-o de la capăt:

- pasul 1 scrie procesul așa cum este, dar Simplu!

- pasul 2 rescrie procesul, dar oare chiar este Simplu?

- 3 recitește procesul și vezi dacă ajungi la concluzia: da este Simplu.


Deci, cum stai cu sistematizarea companiei?


PS:

Dacă îți plac ideile, împărtășește-le și cu alții.

Dacă nu, dă-mi feedback, mi-ar place să mi le îmbunătățesc pe ale mele.

Mersi anticipat.

75 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page