top of page

Management sistemic #3


Confuzii


1- Diferența dintre proces și procedură.


Nu știu dacă deține cineva definițiile perfecte, dar putem axiomatic să admitem:

procesele sunt lucrurile care trebuie făcute pentru a ajunge la un rezultat (CE? să facem)

procedurile, dacă le definim în relație cu procesele, sunt detalierea proceselor prin care ajungem să înțelegem cum să facem fiecare CE ca să ajungem la rezultat (CUM? să facem)


2 - Ce mai bună modalitate de a redacta un proces.


Cel mai folositor pentru oamenii cu care am lucrat a fost un checklist, o listă cu pașii de făcut, care pot fi bifați în căsuțe separate: ok, de reparat, de înlocuit etc. Sunt procese și proceduri care necesită o redactarea narativă, dar este mai greu de asimilat. Dacă lângă checklist adaugi și o diagramă, vei ajuta vizual omul să vadă ordinea pașilor pe care să îi execute. Ai nevoie ca oamenii să memoreze procesele și să le execute intuitiv.


3 - Nu trebuie să ne placă procesul.


Procesul este 100% mecanic, rezultatul ne împlinește emoțional. Procesul nu trebuie să ne placă, nu trebuie să fim creativi în executarea lui. Nu adăuga propria creație la proces, nu îți canaliza energiile să faci procesul mai bine. Lasă procesul simplu, execută-l ca un obicei banal. Așa cum: te speli pe dinți sau te dai cu deodorant sub braț, zilnic și în fiecare dimineață, nu doar seara. Dacă îl execuți ca pe un obicei, rezultatul va fi ascendent. Rezultatul avem nevoie să crească.


4 - De ce nu fac oamenii procesele.


Pe scurt, ne costă: timp, energie, bani, pregătire, perfecționare. Și, ca să o spun pe șleau: lenea e cucoană mare. Și nu mă refer la om, ci la tine. Tu ești responsabil de cum rezultatul la care ajunge omul ca execută, tu îl plătești. Procesul de învățare are în principal 4 acțiuni:

- ce

- cum

- sfat

- feedback.


Noi ne rezumăm de multe ori la CE. Le spunem oamenilor ce au de făcut și gata. Unii dintre noi mai comunică și cum, poate sub forma: cum fac eu. Alții mai definesc oamenilor și rezultatul la care trebuie să ajungă. Dar puțini dintre noi exploatează din greu CUM-ul. Adică?

- spune omului ce are de făcut

- spune cum să facă

- arată cum să facă

- pune pe el să facă în fața ta

- sfătuiește

- dă feedback. Și tot nu ai terminat, constant trebuie să revii și să sfătuiești, să dai feedback și să aduci omul pe autostradă. Unii o mai iau prin bălării, alții se rătăcesc prin păduri, alții cred că este mai creativ să umble pe poteci, mulți fac drifturi pe străzi lăturalnice. Tu adu-i pe autostradă.


Oare ce alte întrebări ar mai fi de lămurit?


PS:

- Dacă îți plac ideile, împărtășește-le și cu alții.

- Dacă nu, dă-mi feedback, mi-ar place să mi le îmbunătățesc pe ale mele.

- Mersi anticipat.

37 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page